Ari'Blog

Just imagine

Dijital Göçmen

Dijital ve göçmen kelimelerinin anlamlarını ayrı ayrı biliyoruz ve bunları birleştirip “dijital göçmen” dediğimizde anlatmak istediğimiz kavramı tam olarak açıklayabiliyoruz. Dijital göçmen kalıbının anlamına baktığımızda analog çağda doğmuş, gençlik yaşlarından sonra dijital teknolojilerle tanışmış ve bu teknolojileri anlama konusunda zorluk çeken insanları ifade ettiğini görüyoruz fakat günümüzde dijital göçmen bundan çok daha büyük bir toplumu içine alıyor ve bu toplum gitgide büyüyecek.

elektrik > internet > bilgi > teknoloji > fikir

Birey Olarak İnternet

Teknoloji, geçirdiğimiz çeyrek asırlık dönemde hiç ilerlemediği hızda ve yine hiç ilerlemediği kadar ilerledi. Bugün gündelik yaşamımızda kullandığımız teknolojilerin birçoğu bundan 30 yıl önce hiç yoktu veya vardıysa da çok temel özelliklere sahipti ve genele yayılmamıştı. Bu 30 yıllık süreç zaman ilerledikçe daha da kısalacak.

Bundan 10 yıl veya 5 yıl sonra kullanacağımız teknolojilerden henüz haberimiz yok. Bunlar birkaç yıl içinde geliştirilecek ve genele çok hızlı bir şekilde yayılacak. Bu gelişme ve yayılma hızının yan etkilerini ve doğuracağı sonuçları başka bir yazıda özel olarak konuşmamız gerekiyor. Şimdilik bu gelişmenin getirdiği sadece olumlu dönüşümleri düşünelim. Geçtiğimiz 30 yılda bu hıza ulaşmamızı sağlayan en önemli faktör internet oldu.

İnternet 1990’lı yıllarda popülerliğini arttırmaya başlamadan önce, geçireceğimiz dönüşümde bu boyutta bir fark yaratacağını birçok insan göremezdi. 20. yüzyılda buharlı makine endüstrisini baştan yaratan “elektrik”in topluma girmesi büyük bir eşikti fakat internetin yarattığı dönüşüm elektrikle kıyaslanamayacak kadar farklı ve uzun vadeli olacaktı.

Ben internetin icadını özellikle bir yönden matbaaya çok benzetiyorum; bilgi paylaşımı. Tıpkı matbaanın fikirleri hızla dünyayla paylaşılmasını sağladığı gibi internette bilginin dünyaya ulaşmasını sağladı. İnternetin yarattığı bu hızın ve bu hızla birlikte teknolojinin geçirdiği gelişimin temel nedeni bilginin tüm dünyaya – adı üstünde “World Wide” Web – aynı anda ulaşmasıyla oldu. Kısaca internet bilgiyi, bilgi teknolojiyi getirdi.

İnternetle sağlanan bu teknolojik gelişmeler – yazılımın da katkılarıyla – insanlığın üzerine uğraştığı sektörlerin birçoğunun da gelişerek değişmesine sebep oldu. Özellikle bilgiye ulaşım kolaylaştıktan sonra değişen sektörlerde barınmaya, yerini korumaya çalışan şirketler kendilerini yenilemeye – internet çağını yakalamaya – çalıştılar ve bu da rekabetin artmasına sebep oldu. Rekabet arttıkça fikirler çoğaldı ve bu fikirler yeni fikirleri getirdi.

Yazımın geneline de yayılmış olan bu zincirleme reaksiyon (elektrik > internet > bilgi > teknoloji > fikir) temelde tek bir sonuç yarattı; ortak akıl. Ortak aklı kısaca birden fazla insanın bilgi birikimlerinde oluşan bir düşünme yapısı – beyin – gibi düşünebiliriz. Ortak akıl sektörlerin tek başlarına değil bir bütün olarak gelişmesinin gerekli olduğunu gösterdi. Bu ortak akla ulaşabilenler günümüzde/gelecekte başarıya ulaşmaya daha yakın insanlar oldular/olacaklar.

Yazımın başında da bahsettiğim dijital göçmen kavramının içine alacağı büyük toplum aslında tüm insanlık olacak. Çünkü ortak aklın teknolojiye getirdiği üstel büyüme hızı hep artacak ve bu hızı yakalamaya çalışacak olan biz insanlar göçmenler olacağız. Tabi dijital göçmen.

Maymun bilgisayar kullanıyor.

Kaynak: Daha Yeni Başlıyor – Faruk Eczacıbaşı

Next Post

Previous Post

0 Comments

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

© 2024 Ari'Blog

Theme by Anders Norén