Ari'Blog

Just imagine

What Are People Looking For?

Adını bile söylememe gerek olmayan arama sitesinde ne arıyoruz, hiç düşündünüz mü? Google bunu da bizim yerimize düşünmüş ve insanların Google’da neleri arattığını görebilmemiz için bir araç geliştirmiş. Bu araç, Google Trends.

Kısaca anlatmak gerekirse bu aracı kullanarak insanların dünyada hangi konularda arama yaptığını kolaylıkla görebiliyorsunuz. Bence farklı konularda öngörü edinmek için harika bir araç.

Gündemimizle de bağlantılı olarak, aşağıda ilk aklıma gelen iki basit terim ile bir deneme yaptım. Terimler “Covid-19” ve “Ekmek”.

Gördüğünüz gibi her iki terimde Mart 2020’nin sonlarına doğru bir anda sıçrama yaparak herkes tarafından aratılmış. Bunu tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. İlk sıçramadan sonra “Covid-19” teriminde yaşanan iki büyük dalga adeta hastalıkta da yaşanan 2. ve 3. dalgalarını temsil eder nitelikte görünüyorlar.

Dünyada ve Türkiye’de genel arama trendleri ise şu şekilde.

Arama trendlerine daha detaylı ulaşmak isterseniz; Dünya, Türkiye.

Farklı Bir Açıdan Bakalım

Peki Google Trends’den başka ne gibi çıktılar edinebiliriz? Tabi bu aracı aklınıza gelen herhangi bir terimin popülerliğini ölçmek için kullanabilirsiniz. Fakat bizim bu aramalarla göremediğimiz farklı öngörüler Google tarafından derleniyor. Bunlardan bazıları üzerine konuşmak istiyorum.

Daha iyi bir gelecek istiyoruz.

Martin Luther King Jr.
Bir hayalim var. – Martin Luther King Jr.

Geçmişe dönmeyi istemekten ziyade daha iyi bir gelecek arayışına girdik. “dünyayı nasıl değiştirebiliriz?” sorusu, “nasıl normale döneriz?” sorusundan iki kat daha fazla arandı.

Google

İşte bu ilginç. Çünkü herkes “yeni normal” gibi kavramlardan bahsederken aslında içimizden birçoğu da eski normalimizi daha iyi bir normale nasıl dönüştürürüz diye düşünmüş. Bu gösteriyor ki geçmişe dönmek istemiyoruz. Geçmiş dediysem biliyorsunuz öyle 10 yıllık geçmişe dönmekten bahsetmiyorum, sadece 1 yıllık bir geçmişten bahsediyorum. İnsanların şimdiki duruma bu kadar hızlı adapte olup, hatta bununla da kalmayıp daha iyi bir gelecek yaratma motivasyonuna sahip olması beni mutlu etti. Martin Luther’in de dediği gibi bir hayalimiz olmalı, bu hayal bize geleceğimizle ilgili güç vermeli, etrafımıza enerji vermeli. Dünyamızın değişmesini, iyileşmesini isteriz tabi ve buna önce kendimizi değiştirerek başlayabiliriz.

Teşekkür ederim.

Thank you.

Kritik işlerde çalışanlar bu yıl bizi hayata bağladı. Tüm dünyada “nasıl teşekkür ederim?” için yapılan aramaların sayısı, bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Öğretmenler, otobüs şoförleri, hemşireler ve doktorlar listelerimizin zirvesinde yer aldı.

Google

Bilmemek değil öğrenmemek, sormamak, bildiğimizi sanmak asıl problemimiz. Belki de teşekkür etmeyi bilmiyoruz. Bunu da öğrenmek için sormaktan daha doğal bir yöntem aklıma gelmiyor. Hayatı güzelleştirmek sandığımız kadar da zor değildir belki. Sizi hiç yormayacak bir teşekkür bile zincirleme reaksiyon yaratarak birçok insanın hayatına dokunabilir ve hiç tanımadığınız o insana mutluluk verebilir. Bu zor dönemde birbirimize teşekkür etmeyi öğrendiysek, ne mutlu bize, ne mutlu insanlığa!

Sevgiyi Paylaşmak

People support.

Bu yıl kendimizden çok başkalarına yardım etmeye odaklandık. “nasıl bağış yapılır?” sorusu, “nasıl para biriktirilir?” sorusundan iki kat daha fazla arandı.

Google

Paylaşmak iyidir. Bağış yapmak paylaşmanın en insanî yoludur. Bağış aramalarının artması insanlıktan umudumuzu yitirmememiz için güçlü bir sebep. Sadece bağış yapmak da değil hatta gündelik hayatınızda karşılaştığınız zorluklara basit bir gülümsemeyi dahil etmeniz bile bir paylaşımdır. Gülümseyin, gülümsetin!

Dünyamız bize sesleniyor!

Dünya

Yükselen deniz seviyesi. Orman tahribatı. Sera gazları. Kontrol altına alınamayan yangınlar. “iklim değişikliği nasıl durdurulur?” sorusu 2020’de daha önce hiç olmadığı kadar çok arandı.

Google

Dünyamız alarm veriyor ve biz onun için bir şeyler yapmalıyız. Tam da bu konuyu ele aldığım iki önceki yazımda Apple’ın CEO’sunun neden duş başlıklarına yatırım yaptığından bahsetmiştim. Dünyamızı, sınırlı kaynağımızı, koruyalım. Birlikte kirlettiğimiz evimizi, birlikte temizleyelim.

Ruhumuzu doyuralım.

Mona Lisa with mask.

Kapılar kapansa da kültür ve sanata olan ilgimiz devam etti. Sanal müze, en çok deneyimlemek istediğimiz sanal aktivite oldu.

Google

Biz insanlar sosyal varlıklarız, her ne kadar bireyselmişiz gibi davransak da sosyal çevremize, doğaya bağlıyızdır ve sosyal bir varlık olarak ruhumuzu doyurmak içsel mutluluğumuz için önemlidir. Ruhumuz için en besleyici yemeklerden biri de hiç kuşkusuz sanattır. Bu bağlamda ben de bir “Dijital Tiyatro”‘ya katılmıştım ve bu konu üzerine bir yazı yazdım. Ruhunuz için bir aperatif olarak okuyabilirsiniz. 🙂

😷 #maskenitak

Maske emojisi için yapılan aramaların sayısı, sarılma emojisi için yapılan aramaların sayısını geçti. Sarılmak güzel tabii, ama siz yine de maskenizi takın.

Google

Biliyoruz ki hiçbirimiz bu durumdan keyif almıyoruz ve yakın zamanda bitmesini diliyoruz, şüphesiz bu günler de geride kalacak. O günler gelene kadar dünyayı birbirimiz için daha iyi bir hâle getirelim, ne dersiniz? Yaşamımız karamsarlıkla geçirmek için çok kısa ve aynı zamanda ailemizle, en iyi dostlarımızla, hayallerimizle bir şeyler başarabilmek için dolu dolu mutlulukla geçirmeye yetecek kadar da uzun.

Yakında sarılacağımız günler de gelecek. O günler gelene kadar maskemizi takmaya devam edelim ve o günleri “The Beatles”‘ın da dediği gibi “İşte güneş doğuyor!” diyerek karşılayalım.





Yeni yazılarımı paylaştığımda haberdar olmak için abone olabilirsiniz:

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Ari'Blog

Theme by Anders Norén